Børn udsættes for flere skift og overgange i løbet af deres første seks leveår. Det første og mest skelsættende er overgangen fra hjem til dagtilbud. Det er derfor så vigtigt, at både forældre og personale er bevidst om deres påvirkning af processen, ift. at skabe det bedste grundlag for en god og tryg start i Spiloppen. Vi har fokus på, at en god dialog er afgørende for at skabe et godt samarbejde, hvilket har stor betydning for, hvordan forældre og børn falder til i Spiloppen. Når et lille barn starter i vuggestuen, er vi meget interesserede i at høre om, hvordan barnets første leveår har været, det kan også være vigtigt for os at høre om graviditeten og fødslen, da familiens helt tidlige oplevelser kan have overordentlig stor betydning for, hvordan det bliver at starte i vuggestuen. Informationer om hvordan barnet sover, hvordan det bedst falder i søvn, hvad der gør det glad, og hvordan vi bedst kan trøste er også meget værdifuld viden for os.
Næste store overgang for børn og forældre er overgangen fra vuggestue til børnehave, men da den sker i Spiloppen, har vi de bedste forudsætninger for at skabe så glidende en overgang som muligt, via besøg og løbende introduktion til børnehavelivet. Vuggestuen går fast på besøg i børnehaven en gang om ugen med de ældste vuggestuebørn. Når vi ved, hvilken gruppe vuggestuebarnet skal være i, planlægger vi dage, hvor barnet kan spise frokost i børnehaven, på den måde får barnet gradvist kendskab til børn og voksne i børnehaven. Barnet når desuden at komme med i naturafdelingen sammen med en kendt voksen fra vuggestuen, samt evt. andre børn fra vuggestuen, som det skal følges med, når det starter i børnehave.
Vi forsøger at tage hensyn til, vuggestuebørnenes venskaber samtidig med, at vi tager hensyn til søskendes placering, når vi vælger, hvilken gruppe vuggestuebørnene skal være i, når de starter i børnehaven. Inden vuggestuebarnet starter i børnehaven, inviterer vi forældrene til en overgangssamtale, hvor der deltager en pædagog fra barnets gruppe i vuggestuen og en pædagog fra den børnehavegruppe, hvor barnet skal begynde. Overgangssamtalen er en god forberedelse både for forældre og personale i børnehaven. Samtalen giver os mulighed for at tale om eventuelle bekymringer og vi kan i fællesskab planlægge, hvad der vil være bedst for det enkelte barn i overgangsperioden. Personalet vil desuden fortælle om hverdagen i børnehaven og giver gode råd til at gøre overgangen til en god oplevelse for både børn og forældre. Forældrene og vuggestuepædagogen kan med deres særlige kendskab til det enkelte barn forberede og videregive nødvendig viden til personalet i børnehaven, således at overgangen opleves så blid som mulig for barnet.
I børnehaven fortsættes arbejdet med at gøre børnene livsduelige og skoleparate. Det er dog ikke tilstrækkeligt, at børnene er skoleparate. Skolen skal også være børneparat og bygge på et tydeligt børneperspektiv, der tager over, hvor vi slipper børnene.
Det er bl.a. også derfor vi værdsætter det tætte samarbejde med indskolingen, der er med til at skabe sammenhæng, hvilket betyder, at vi som dagtilbud har fokus på at styrke børnenes generelle kompetencer for en foranderlig fremtid. Vi arbejder således med at klæde børnene på til en god start i børnehaveklassen ved at understøtte, at børnene udvikler sociale kompetencer, tro på egne evner, nysgerrighed, mod på at forsøge og fejle, bidrage i fællesskaber, samt lære- og virkelyst. Samtidig med at vi støtter børnenes sproglige udvikling, så de er i stand til at udtrykke sig alderssvarende ved skolestart.
Det skoleforberedende arbejde i Spiloppen handler dermed ikke som udgangspunkt om at give børnene mange faglige færdigheder, men i langt højere grad om at styrke børnenes sociale færdigheder, så de kan møde det nye, fordybe sig, være vedholdende, kunne indgå i børnefællesskaber og tage initiativ til at indgå i relationer.
På den måde kommer sammenhænge i forbindelse med overgange til at handle om positive erfaringer med at deltage i fællesskaber, således at børnene kommer med positive forventninger til sociale fællesskaber i skolen, da det er den erfaring de har med fra deres børnehave. Sammenhænge kommer også til at handle om gode oplevelser med at genkende form- og indholdsmæssige dimensioner fra børnehaven i skolen, samtidig med at barnet i skolen møder nyt og støttes i at håndtere udfordringer og nye situationer, hvor en del synes ukendt.