I Spiloppen anser vi samarbejdet mellem forældre og personale som essentielt ift. et barns udvikling, læring og trivsel, idet barnet påvirkes af det, der finder sted begge steder, og ikke mindst i samspillet mellem de to arenaer. En god kontakt mellem forældre og personale er vigtig for barnet, og jo bedre kontakt, desto mere vil barnet opleve kontinuitet, positive følelser og tryghed ift. Spiloppen.
Personalet og forældrene vil naturligt indtage forskellige roller i samarbejdet, selvom vi deler samme udgangspunkt, nemlig at Spiloppen skal være rammen om det gode børneliv, hvor fokus er på barnets udvikling, læring og trivsel. Grundlaget for dette samarbejde lægges allerede ved forældrenes første møde med institutionen.
Man kan sige, at forældre er eksperter i barnets hjemmeliv, og forudsætningen for at indgå i samarbejde med Spiloppen er deres følelsesmæssige og familiære tilknytning, hvorimod vi i Spiloppen tager udgangspunkt både i det enkelte barn og i børnegruppen som en social gruppe. Vi er med andre ord eksperter i barnets dagtilbudsliv. Det målrettede forældresamarbejde mellem forældre og dagtilbud kommer derfor til at handle om, hvordan vi sammen kan forene de to typer af ekspertviden til gavn for barnet.
At få dette samarbejde til at fungere er et fælles ansvar mellem forældre og personale. Således bliver det aldrig personalets opgave alene at definere samarbejdet og forældrenes rolle. Forældrenes rolle i samarbejdet defineres i interaktionen mellem den enkelte familie og personalet, således at forældrene indgår i samarbejdet med afsæt i deres forskellige forudsætninger. Det er i samarbejdet vi skaber de optimale betingelser for det enkelte barn, og for at det giver mening i hver situation, er det vigtigt, at forældrene er aktive medspillere blandt andet ift. at skabe de bedst mulige rammer for, at barnet kan lære og udvikle sig.