I Spiloppen betragter vi Legen som grundlæggende for børns sociale og personlige læring og udvikling. Når børnene leger, suspenderes virkeligheden, børnene skaber et rum eller en verden, som er helt deres egen, et sted hvor alt kan ske. Børnenes fantasi, deres erfaringer, men også deres positioner i forhold til de øvrige børn har betydning for, hvordan legen udvikler sig. Vi sørger for at skabe optimale rammer for, at børnene kan lege og dyrke deres venskaber, men leg er ikke altid god, udviklende og sjov for alle børn. Vi har derfor en opmærksomhed på, at nogle gange skal legen støttes, guides og rammesættes for, at alle børn kan være med og for, at legen har værdi og er sjov for alle børn.
Vi bestræber os på at skabe et godt legemiljø. Det fysiske legemiljø handler om rummene og indretningen. I vuggestuen fokuserer vi på, at børnene kan skærmes i et trygt miljø og så langsomt introduceres til flere dele af huset. I børnehaven har rummene forskellige funktioner, som understøtter læreplanstemaerne. Et godt legemiljø betyder også, at der skal ryddes op, så rummene fremstår indbydende. Vi øver igen og igen sammen med børnene, at ting skal tilbage på deres plads, når vi er færdige med at bruge dem.
Derudover har børnenes forudsætninger for at ”finde på” og ”byde ind” i legen også betydning for legens karakter og udvikling. I Spiloppen taler om, at vi skal sørge for, at børnene får adgangsbilletter til legen. Når børnene har adgangsbilletter betyder det, at de enten har nogle fælles fortællinger eller erfaringer, som de kan trække på. Det kan desuden betyde, at nogle børn har brug for helt konkrete anvisninger på, hvad eller hvordan de skal gøre.
Børnene opdeles flere gange ugentligt i små læringsgrupper, hvor der er planlagt en struktureret aktivitet, her er der desuden fokus på, hvordan børnene bedst muligt kan støttes i at indgå i de små børnefællesskaber.